Laser graveren vs. frezen. Wat zijn de verschillen?

geschreven op 28-09-2014 door Monica Verbaarschot

In ons vorige blogartikel las je over de belangrijkste soorten lasergraveren en de toepassingen. In dit artikel gaan we lasergraveren vergelijken met een andere graveermogelijkheid van Gravure’85: frezen. Beide technieken kunnen metalen graveren maar wanneer kies je  voor het één en wanneer voor het andere.

frees graveren - laser graveren - typeplaat - De Vries Welding

Laser graveren met de YAG of Fiber laser: Zeer geschikt voor zwaar industrieel gebruik

YAG laser graveren is een duurzame techniek waarbij de moleculen in het oppervlak van het metaal verkleuren. Hierbij blijft het oppervlak van het metaal glad, de ruwheid hoeft niet te worden aangepast. Dit geeft meteen een groot voordeel aan van laser graveren; de techniek is zeer geschikt voor zwaar industrieel gebruik. In het bijzonder voor de voedingsmiddelen- en farmaceutische industrie, waar strenge hygiënische eisen gelden.

Fiber Laser graveren voldoet aan de zware HACCP normen. Deze afbeeldingen zijn getest op mechanische en chemische reacties, hoge temperaturen, zeewater, zouten, corrosie en vele weersomstandigheden. Zij blijven hierbij onverwoestbaar. Zelfs dagelijks steriliseren of met hoge druk afspuiten beschadigt de lasergravures niet. Ook de machinebouw en scheepvaart, maken vaak gebruik van Fiber laser graveren vanwege haar onverwoestbaarheid. Waar teksten van een CO2 laser binnen een aantal jaren vervagen, is YAG laser graveren zelfs onder extreme omstandigheden enorm duurzaam.

Een ander voordeel is dat er kleinere en nauwkeurigere teksten met meer details aangebracht kunnen worden met laser graveren.

Tenslotte de kosten: Laser graveren is een minder arbeidsintensieve techniek dan frezen en daardoor vaak goedkoper.

RVS laser graveren - Typeplaat - provincie Zuidholland

Typeplaat voor een hefbrug van de Provincie Zuid Holland

 

Frezen en inlakken: Uitstraling en kleurgebruik.

rvs-frezen-inlakken-2-kleuren-denken-desert-rats-detail-rat-st-joost

RVS met frees gegraveerd en daarna ingelakt. Herdenkingsmonument voor de Desert Rats in St Joost.

Bij frezen wordt een groeve in het metaal gefreesd, dit geeft een effect van diepte. Hierbij ligt de nadruk meer op het uiterlijk dan op duurzaamheid en onverwoestbaarheid. Het is mogelijk om teksten te frezen, maar ook logo’s of speciale vormen. We maken verschil tussen frezen met en zonder inlakken.

Bij frezen met inlakken wordt de groeve met een kleur verf naar keuze ingelakt, wat een glanzende chique uitstraling geeft. Een onbeperkt gebruik van kleuren is mogelijk, evenals combinaties van kleuren.

 

 

 

 

 

Frezen zonder inlakken

frees graveren - messing - freesbanen

Frees graveren in messing waardoor freesbanen ontstaan

Hiervoor wordt vaak gekozen bij industrieelgebruik. Bijvoorbeeld als er vuil, smeer of verf over het metaal komt. Een lasergravure is dan niet meer leesbaar maar een tekst met diepte wel. Ook richtlijnen in offshore en zeevaart eisen een gefreesde tekst zonder kleur.

En als het niet functioneel moet zijn maar alleen maar mooi? Voor een niet ingelakte tekst wordt ook gekozen vanwege de minimalistische chique uitstraling!

Wat kiezen?

Met bovenstaande informatie kun je een afweging maken welke techniek geschikt is. Belangrijker is dat wij  graag adviseren over de beste oplossing voor jouw toepassing en situatie.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *