Lasergraveren – De belangrijkste soorten.

geschreven op 04-09-2014 door Monica Verbaarschot

In ons vorige blogartikel hebben we je kennis laten maken met één van de nieuwste graveertechnieken: lasergraveren, het bijbehorende proces en de voordelen van lasergraveren. Vandaag gaan we dieper in op de belangrijkste soorten en de toepassingen van laser graveren.

CO2 laser graveren

CO2 laser graveren is de oudste lasertechniek. Bij de CO2 laser zijn er twee grote elektroden of geleiders waartussen CO2-gas zit. Door het toevoegen van energie aan het gas worden er fotonen of lichtdeeltjes uitgestraald. Deze lichtdeeltjes, weerkaatst tussen verschillende spiegels, worden naar het te graveren materiaal geleid.

De toepassingen: snel vervagen van de afbeelding

De CO2 laser heeft een langere golflengte dan de YAG laser. Daardoor is deze laser zeer geschikt voor het graveren van minder harde organische materialen zoals hout, steen, kunststof,  leer en papier. Afhankelijk van de toepassing en het gewenste uiterlijk kan er voor gekozen worden het oppervlakte te verkleuren of dieper te laser graveren, waardoor een verdieping in het oppervlakte ontstaat.

Het laser graveren op RVS is met een C02 laser alleen mogelijk met een speciale pasta. Door de hitte van de laser ontstaat een keramisch proces waardoor de pasta op het RVS gebrand wordt. Nadeel van deze techniek is dat de markering door de jaren heen vervaagt en zeker niet geschikt is voor industrieel gebruik.

YAG laser graveren

YAG is de afkorting voor Yttrium Aluminium Granaat, een kristal.  Door het vervangen van dit Yttrium ion door een neodymium-ion en het terugvallen in een lagere atoomschil, komt er energie vrij die door een kettingreactie met spiegels uiteindelijk een laser vormt.

De toepassingen: duurzame gravure

Door de korte golflengte en de mogelijkheid om meer energie over te brengen is de YAG laser zeer geschikt voor het laser graveren van metalen zoals RVS, messing en aluminium. Het metaal zelf wordt blijvend verkleurd. YAG lasergravures zijn getest op mechanische en chemische reacties, hoge temperaturen, corrosie, zeewater, zouten en allerlei weersomstandigheden. Zelfs dagelijks steriliseren of met hoge druk afspuiten is geen probleem.

In de ruimte bleek dat lasergravures na twee jaar nog zo goed als nieuw waren. Hieruit blijkt dus wel dat YAG laser graveren uitermate duurzaam en permanent voor metalen is, ook al zijn de lasergraveringen elastisch bij thermische uitzetting.

Door deze eigenschappen is YAG laser graveren de aangewezen techniek voor toepassingen in de voedingsmiddelenindustrie, omdat alleen deze teksten in RVS kunnen voldoen aan de zware HACCP normen. Ook in machinebouw, scheepvaart en offshore vindt de YAG laser gravure vanwege de onverwoestbaarheid dankbare toepassingen. Ook QR codes zijn mogelijk. De duurzaamheid van het YAG laser graveren vindt een hele andere toepassing bij grafplaten, waarbij ook foto’s gegraveerd kunnen worden. Door de toepassing buiten, het grote oppervlakte en het vaak horizontaal plaatsen, vervagen andere technieken vaak binnen een aantal jaren.

Laser graveren vs. frezen

Naast laser graveren is ook frezen één van de graveermogelijkheden van Gravure ’85. Wil je weten wat de verschillen zijn tussen deze twee mogelijkheden? Houd dan ons blog in de gaten!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *