Laser graveren – Hoe werkt het en wat doet u ermee?

geschreven op 20-08-2014 door Monica Verbaarschot

Laser GraverenLaser graveren is een nieuwere techniek van graveren. Een laserstraal aangestuurd door een computer maakt in metaal, kunststof of een organisch materiaal een afbeelding. Een lasergravure is nauwkeurig en met de juiste techniek zeer duurzaam. De toepassingen zijn uiteenlopend: van industrie waar duurzaamheid bij zwaar gebruik wordt gevraagd tot visuele communicatie waar uiterlijk en vormgeving belangrijker zijn.

Wat is laser eigenlijk?

Laser is een afkorting van ‘Light Amplification by Stimulated Emission of Radiation’. Een laser is een smalle geconcentreerde lichtbundel van één golflengte. Aan atomen in deze lichtbundel wordt energie toegevoegd, waardoor het atoom in een baan met een hogere potentiële energie komt. Omdat een atoom altijd een baan met lagere energie opzoekt, duurt deze toestand niet lang. Het elektron zal de baan met lagere energie weer opzoeken en hierbij zijn extra verkregen energie bliksemsnel als een foton of licht weer afstaan. Spiegels in de laser zorgen voor een kettingreactie van fotonen.

Het proces van laser graveren

Meestal zal de laserstraal worden afgebogen door enkele spiegels in een horizontaal vlak (XY vlak). Daarna wordt de laserstraal door een snijlens gefocusseerd. Door de lens snel heen en weer te laten gaan kan de tekst of tekening op het te graveren materiaal worden aangebracht. Een andere mogelijkheid is dat niet de spiegels, maar de bron over de tafel met het te laser graveren materiaal heen en weer bewogen wordt. Deze methode, ook wel galvokop genoemd, wordt veel in de industrie gebruikt en heeft een hoge snelheid maar een klein bereik.

De voordelen van laser graveren

Laser graveren biedt een aantal voordelen. Welke voordelen dit precies zijn, behandelen we binnenkort in een blogartikel waar laser graveren met frezen vergeleken wordt. Toch licht ik hier alvast een tipje van de sluier op:

  • De oppervlakte ruwheid wordt niet aangepast waardoor het voldoet aan de eisen van de voedselindustrie
  • Alleen het oppervlakte wordt verkleurd, waardoor er een strakker, moderner effect ontstaat.
  • Laser graveren is zeker bij grotere oplages goedkoper dan frezen
  • Voldoet aan meer industriële normen.

Ben je benieuwd naar de belangrijkste vormen van laser graveren en de bijbehorende toepassingen? Lees dan zeker ons volgende blogartikel, dan gaan we dieper op deze onderwerpen in.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *