Search
Monument voor bemanning Wellington HE154

Een monument voor de bemanning van vlucht Wellington HE154

Een sokkel met daarop een vliegtuigsilhouet, beiden van Cortenstaal, met bovenop de sokkel een rvs plaquette met tekst en afbeeldingen. Zo ziet het monument voor de bemanning van de Wellington HE154 eruit. Het is op 12 juni 2023 onthuld bij Fort Diemerdam, precies 80 jaar na de fatale vlucht. Gravure85 heeft dit monument ontworpen en gemaakt in opdracht van en in overleg met de Historische Kring Diemen.

Cortenstalen monument voor bemanning Wellington met een RVS plaquette erop
Herdenkingsmonument Wellington met bloemenkransen

De historie

De Australische bommenwerper Wellington HE154 (Royal Australian Air Force, 466 sqd) is op 12 juni 1943 neergeschoten en gecrasht in een weiland in Overdiemen. Daarbij zijn de vijf bemanningsleden, vier Australiërs en een Engelsman, om het leven gekomen. In januari 1985 is de motor van het vliegtuig door een aantal vrijwilligers opgegraven.
Jaren later gaat de Historische Kring Diemen op zoek naar nabestaanden van de omgekomen bemanningsleden. Dat heeft heel wat voeten in de aarde. Dankzij gedigitaliseerde archieven en hulp uit Engeland zijn uiteindelijk familieleden van alle slachtoffers gevonden. Ze waarderen het dat na zoveel jaar nog een monument wordt gemaakt en stellen allemaal een foto van ‘hun soldaat’ beschikbaar.

Het monument en de onthulling

Op het monument zijn diverse technieken toegepast. Het logo van de Historische Kring Diemen, de tekst en de lijntekeningen van de bemanningsleden op de rvs plaquette zijn verdiept gegraveerd en ingelakt met zwarte verf. De wapenschilden van de drie verschillende regimenten van de bemanning zijn gemaakt met aluminium onderdruk en vervolgens bevestigd in uitgefreesde kaders op deze plaquette. De datum van de crash is door en door gesneden uit de Cortenstaal sokkel.
Bij de onthulling van het monument, die werd opgeluisterd door de Diemer Harmonie en de Seaforth Highlanders Pipers and Drums of Holland, waren een aantal familieleden van de omgekomen bemanningsleden aanwezig. Via livestream keken veel nabestaanden uit Engeland en Australië mee. Het was een onvergetelijke, ontroerende dag.

Overzichtsfoto van de plaats waar het monument staat voor de herdenking van Wellington
Niet goed, geld terug garantie
Blije klanten
Uitstekend
5.0
Gebaseerd op 209 recensies
Hieke van der E.
Een gedenkplaatje laten maken en ik ben zeer tevreden over de vlotte reacties en snelle afhandeling!
Bart van der M.
Wat een vakwerk! En als ie niet helemaal past, dan fixen ze dat in een mum van tijd.
Reactie van de eigenaar: Bedankt Bart,Het was voor ons een leuke opdracht deze grote platen en als wij dan op het laatst de maten nog moeten aanpassen, ach dan zegt Edwin gewoon, never a dull moment, dat maakt ons werk zo afwisselend.
Ad K.
Mooi afgewerkt, snel geleverd, ziet er heel mooi uit, super tevreden.
Reactie van de eigenaar: Graag gedaan Ad, het is mooi dat als mensen op deze manier hun familieleden die als een tijd geleden zijn overleden toch in ere houden.
js_loader

Offerte aanvragen

Benieuwd naar de mogelijkheden en prijzen? Stuur ons een mail of vul het aanvraagformulier in, dan nemen we zo snel mogelijk contact met je op.

Medewerkster van Gravure85 kijk vrolijk en trots bij het inlakken van een bedrijfsbord