Monument voor bemanning Wellington HE154

Een monument voor de bemanning van vlucht Wellington HE154

Een sokkel met daarop een vliegtuigsilhouet, beiden van Cortenstaal, met bovenop de sokkel een rvs plaquette met tekst en afbeeldingen. Zo ziet het monument voor de bemanning van de Wellington HE154 eruit. Het is op 12 juni 2023 onthuld bij Fort Diemerdam, precies 80 jaar na de fatale vlucht. Gravure85 heeft dit monument ontworpen en gemaakt in opdracht van en in overleg met de Historische Kring Diemen.

Wellington monument

De historie

De Australische bommenwerper Wellington HE154 (Royal Australian Air Force, 466 sqd) is op 12 juni 1943 neergeschoten en gecrasht in een weiland in Overdiemen. Daarbij zijn de vijf bemanningsleden, vier Australiërs en een Engelsman, om het leven gekomen. In januari 1985 is de motor van het vliegtuig door een aantal vrijwilligers opgegraven.
Jaren later gaat de Historische Kring Diemen op zoek naar nabestaanden van de omgekomen bemanningsleden. Dat heeft heel wat voeten in de aarde. Dankzij gedigitaliseerde archieven en hulp uit Engeland zijn uiteindelijk familieleden van alle slachtoffers gevonden. Ze waarderen het dat na zoveel jaar nog een monument wordt gemaakt en stellen allemaal een foto van ‘hun soldaat’ beschikbaar.

Het monument en de onthulling

Op het monument zijn diverse technieken toegepast. Het logo van de Historische Kring Diemen, de tekst en de lijntekeningen van de bemanningsleden op de rvs plaquette zijn verdiept gegraveerd en ingelakt met zwarte verf. De wapenschilden van de drie verschillende regimenten van de bemanning zijn gemaakt met aluminium onderdruk en vervolgens bevestigd in uitgefreesde kaders op deze plaquette. De datum van de crash is door en door gesneden uit de Cortenstaal sokkel.
Bij de onthulling van het monument, die werd opgeluisterd door de Diemer Harmonie en de Seaforth Highlanders Pipers and Drums of Holland, waren een aantal familieleden van de omgekomen bemanningsleden aanwezig. Via livestream keken veel nabestaanden uit Engeland en Australië mee. Het was een onvergetelijke, ontroerende dag.

Wellington herdenking
Niet goed, geld terug garantie
Blije klanten
Michiel K.
1685951662
Reageren snel op vragen en maken een mooi product voor een goede prijs!
john b
1676659482
3e keer dat ik hier besteld heb, en wederom tevreden
R. B.
1692263406
Snelle service, denken goed mee en leveren mooie dingen op. Aanrader!
js_loader

Offerte aanvragen

Benieuwd naar de mogelijkheden en prijzen? Stuur ons een mail of vul het aanvraagformulier in, dan nemen we zo snel mogelijk contact met je op.