Zoek

Wat zijn de mogelijkheden van cortenstaal?

Wat is cortenstaal? Wij vertellen je er graag meer over. Cortenstaal is populair de laatste jaren. Het metaal heeft een karakteristiek roestbruin uiterlijk en oogt stoer. Tegelijkertijd is roest een teken van vergankelijkheid. Wij maken dan ook hele verschillende producten van cortenstaal, van een decoratief bedrijfsnaambord tot een grafmonument.

gebruineerd messing - barbeque - cortenstaal graveren
Barbeque: Gebruineerd messing

 

Cortenstaal kan dus voor veel verschillende doeleinden gebruikt worden. In deze blog vertellen je wat cortenstaal is. En de vele mogelijkheden in het gebruik. Lees gauw verder en ontdek de vele mogelijkheden van cortenstaal.

Wat is cortenstaal?

Cortenstaal is een metaallegering, die bestaat uit ijzer waaraan koper, fosfor, silicium, nikkel en chroom zijn toegevoegd. De roesthuid zorgt voor de bijzondere kleur van cortenstaal en schermt ook het binnenste materiaal af. Dat vertraagt verdere roestvorming.

Eventuele krassen die ontstaan, zie je op den duur niet meer. Ze worden onderdeel van de roesthuid. Verder is cortenstaal een relatief goedkoop materiaal. Een materiaal dat veel gebruikt wordt in bijvoorbeeld tuinen, als grafmonument, bedrijfsborden of een huisnummer graveren in cortenstaal.

Cortenstaal gedenkbord

Kun je cortenstaal graveren?

We gaan even een stapje terug: wanneer kun je letters op een plaat lezen? Als er voldoende contrast is. Cortenstaal kun je niet inlakken, dus het contrast kan niet van een kleur verf komen.

Wil je gegraveerde letters op het roestbruine cortenstaal kunnen lezen, dan moet je grote letters gebruiken die je diep freest. Dan zorgen de lichtinval en schaduw voor voldoende contrast. Het betekent wel dat je een relatief dikke plaat nodig hebt en dat je niet zoveel tekst kwijt kunt.

Bij cortenstaal kun je ook teksten uitsnijden.

naambord cortenstaal
Naambord door en door gesneden in cortenstaal

 

Hoe werkt dat, teksten uitsnijden in cortenstaal?

Wil je teksten door en door uitsnijden, kies dan voor een speciaal lettertype, een sjabloonlettertype. Anders krijg je hele grote gaten bij alle letters met een gesloten vlak, zoals de O, A en P. Er zijn lettertypes die speciaal hiervoor ontworpen zijn.

Letters uitsnijden kost veel meer ruimte dan letters graveren. Dat komt omdat een plaat voldoende stevigheid nodig heeft. Kies je voor letters uitsnijden, is het belangrijk om de letters niet te dicht bij de rand te plaatsen. De ruimte tussen de letters en de regels moet groter zijn dan bij graveren.

Cortenstaal herdenkingsbord voor oorlogsgraf uit 2e Wereldoorlog
Cortenstaal herdenkingsbord voor oorlogsgraf uit 2e Wereldoorlog

Dus wat is cortenstaal is helder?

Je weet nu wat cortenstaal is. Dat het mogelijk is om teksten in cortenstaal te graveren of uit te snijden. In beide gevallen is het goed om te weten dat het aantal woorden beperkt is. Dan zou je kunnen overwegen om een ander materiaal te gebruiken. Wil je daar meer over weten, neem dan contact met ons op.

De verhouding tussen het formaat, de dikte van de plaat en de hoeveelheid tekst en het gekozen lettertype heel belangrijk, wij zullen je daarbij graag adviseren.

 

Blije klanten
Wilma van de B.
1704642025
Na het overlijden van mijn dochter wilde ik een naamplaat op haar graf plaatsen. Hemelsblauw, met witte letters. Ik werd goed geholpen, er werd met me meegedacht en ik kreeg ook nog handige tips, die me verder hielpen om zelf haar graf mooi te maken. Het is gelukt om wat ik in mijn hoofd had in werkelijkheid om te zetten. Een mooie witte engel, op groene sedum grond en de hemelsblauwe naamplaat er voor.
Jan R.
1699529298
Heel tevreden met het resultaat! Afgelopen week merkplaatjes laten maken voor mijn instrumenten, ze zijn heel netjes gemaakt, heel precies aan de maat en precies zoals ik het voor me zag van te voren. Fijn en deskundig overleg gehad vooraf m.b.t. aan te leveren file, materiaal en afwerking, dus hier kom ik terug!
Bart de R.
1708708785
Zeer tevreden met snelheid, kwaliteit en prijs van een RVS plaquette voor een gepensioneerde collega. Snel schakelen, goede eindredactie die ons nog op een foutje in de Engelse tekst wees, goed meedenken over op te leveren resultaat. Aanrader!
js_loader
De laatste blogs
Kunststof plaatjes om zelf te graveren

Plaatjes op maat om zelf te graveren

Graveert jouw bedrijf plaatjes, maar hebben jullie geen machine die groot en sterk genoeg is om die plaatjes uit te snijden? Overweeg dan een voorraad van plaatjes in veel gebruikte maten. Zo kun je sneller leveren aan je klanten.

Lees meer >