Wat zijn de mogelijkheden van cortenstaal?

Wat is cortenstaal? Wij vertellen je er graag meer over. Cortenstaal is populair de laatste jaren. Het metaal heeft een karakteristiek roestbruin uiterlijk en oogt stoer. Tegelijkertijd is roest een teken van vergankelijkheid. Wij maken dan ook hele verschillende producten van cortenstaal, van een decoratief bedrijfsnaambord tot een grafmonument.

gebruineerd messing - barbeque - cortenstaal graveren
Barbeque: Gebruineerd messing

 

Cortenstaal kan dus voor veel verschillende doeleinden gebruikt worden. In deze blog vertellen je wat cortenstaal is. En de vele mogelijkheden in het gebruik. Lees gauw verder en ontdek de vele mogelijkheden van cortenstaal.

Wat is cortenstaal?

Cortenstaal is een metaallegering, die bestaat uit ijzer waaraan koper, fosfor, silicium, nikkel en chroom zijn toegevoegd. De roesthuid zorgt voor de bijzondere kleur van cortenstaal en schermt ook het binnenste materiaal af. Dat vertraagt verdere roestvorming.

Eventuele krassen die ontstaan, zie je op den duur niet meer. Ze worden onderdeel van de roesthuid. Verder is cortenstaal een relatief goedkoop materiaal. Een materiaal dat veel gebruikt wordt in bijvoorbeeld tuinen, als grafmonument, bedrijfsborden of een huisnummer graveren in cortenstaal.

Cortenstaal gedenkbord

Kun je cortenstaal graveren?

We gaan even een stapje terug: wanneer kun je letters op een plaat lezen? Als er voldoende contrast is. Cortenstaal kun je niet inlakken, dus het contrast kan niet van een kleur verf komen.

Wil je gegraveerde letters op het roestbruine cortenstaal kunnen lezen, dan moet je grote letters gebruiken die je diep freest. Dan zorgen de lichtinval en schaduw voor voldoende contrast. Het betekent wel dat je een relatief dikke plaat nodig hebt en dat je niet zoveel tekst kwijt kunt.

Bij cortenstaal kun je ook teksten uitsnijden.

naambord cortenstaal
Naambord door en door gesneden in cortenstaal

 

Hoe werkt dat, teksten uitsnijden in cortenstaal?

Wil je teksten door en door uitsnijden, kies dan voor een speciaal lettertype, een sjabloonlettertype. Anders krijg je hele grote gaten bij alle letters met een gesloten vlak, zoals de O, A en P. Er zijn lettertypes die speciaal hiervoor ontworpen zijn.

Letters uitsnijden kost veel meer ruimte dan letters graveren. Dat komt omdat een plaat voldoende stevigheid nodig heeft. Kies je voor letters uitsnijden, is het belangrijk om de letters niet te dicht bij de rand te plaatsen. De ruimte tussen de letters en de regels moet groter zijn dan bij graveren.

Cortenstaal herdenkingsbord voor oorlogsgraf uit 2e Wereldoorlog
Cortenstaal herdenkingsbord voor oorlogsgraf uit 2e Wereldoorlog

Dus wat is cortenstaal is helder?

Je weet nu wat cortenstaal is. Dat het mogelijk is om teksten in cortenstaal te graveren of uit te snijden. In beide gevallen is het goed om te weten dat het aantal woorden beperkt is. Dan zou je kunnen overwegen om een ander materiaal te gebruiken. Wil je daar meer over weten, neem dan contact met ons op.

De verhouding tussen het formaat, de dikte van de plaat en de hoeveelheid tekst en het gekozen lettertype heel belangrijk, wij zullen je daarbij graag adviseren.

 

Blije klanten
Michiel K.
1685951662
Reageren snel op vragen en maken een mooi product voor een goede prijs!
john b
1676659482
3e keer dat ik hier besteld heb, en wederom tevreden
R. B.
1692263406
Snelle service, denken goed mee en leveren mooie dingen op. Aanrader!
js_loader
De laatste blogs

Plaatjes en strips

Rack en patchpaneel markeren? Kies je plaatjes en strips! Vraag je je af of hoe noodzakelijk het is om rack en patchpaneel te markeren? Bedenk

Lees meer >