In het Sign+ Magazine van deze maand staat onderstaand artikel over Gravure’85 en Signseen, de leverancier van de nieuwe laser.
Groot formaat metalen platen lasergraveren
Signseen heeft bij Gravure’85 een machine geplaatst die groot formaat metalen kan markeren. “Het lasergraveren van metalen op groot formaat is toch wel bijzonder te noemen”, stelt Jan Willem Leendertz, managing director van Signseen. De leverancier verkocht een dergelijk toestel tot nu toe uitsluitend aan de industrie.
Wie veronderstelt dat het lasergraveren of markeren van metalen niet op groot formaat mogelijk is, heeft het mis. Gravure’85 bewijst namelijk het tegendeel. Eigenaar Ernst Hendriks van dit industriële graveerbedrijf was namelijk op zoek naar een machine die in één doorgang grote metalen platen kan markeren. Zijn zoektocht bracht hem uiteindelijk bij leverancier Signseen in Veenendaal.
Klantenkring
“Wij hebben een brede klantenkring”, vangt Hendriks aan. “Verschillende collega’s uit de sign- en graveerbranche bestellen bij ons producten, maar ook de voedingsmiddelenindustrie, horeca, scheepvaart, utiliteitsbouw, offshore en begrafenisondernemingen behoren tot onze klanten. Van een CO2 laser is bekend dat deze niet direct op metalen kan werken, tenzij met een speciale pasta wordt gewerkt, maar het resultaat wordt op den duur bruin, dof en vaal. Plus de markering ligt erop in plaats van erin.” In de voedingsmiddelenindustrie, waar wordt gewerkt met HACCP-normen, worden machines met daarop gemarkeerde typeplaten onder hoge druk gereinigd. Daar moeten de markeringen tegen bestand zijn en niet gaan verkleuren of vervagen. Hetzelfde geldt voor het graveren van grafmonumenten en ornamenten; teksten en foto’s moeten na jaren er nog zo goed als nieuw uitzien.
Diep zwart
Er waren dus meer redenen voor Gravure’85 om rond te kijken. Zoals het feit dat er veelvuldig verzoeken zijn om na vijf of tien jaar een naam, datum of tekstregel toe te voegen op een paneel/bord, die dan dezelfde kleur moet hebben. Mooi, egaal zwart vanuit elke kijkhoek was ook een van de vereisten. Plus duurzaamheid én grootformaat speelden een rol. “Wat dit laatste betreft, hebben we een aantal testen gedaan. Wanneer je opnieuw de plaat moet invoeren om een tweede deel van de markering te doen, ontstaan er toch lijnen in je werk en kleurverschil”, vertelt Hendriks. “Wij wilden graag dat een plaat in één werkdoorgang door de machine kon worden geschoven, maar doordat het veelal dichte kisten zijn, is dit niet mogelijk.”
Fiberlaser
De zoektocht eindigde bij leverancier Signseen. Er staat nu een LaserPro GCC S290LS lasermarkeermachine in Hei- en Boeicop bij Gravure’85. “Jan Willem Leendertz heeft mij overtuigd van de kwaliteit de GCC laser. Dat was ook wel nodig, want ik ben ruim achttien jaar vertegenwoordiger van Gravograph Benelux geweest en dan stap je niet zomaar over op een ander merk.” Jan Willem Leendertz, managing director Signseen: “Het betreft een fiberlaser machine met een werkoppervlak van 790×460 mm, verkrijgbaar in een 20 en 40 watt versie. Geen nieuwe technologie; wij verkopen deze machine al langer vanuit onze industriële divisie voor het markeren van teksten, logo’s en barcodes op verschillende metalen en kunststoffen. Maar het is voor het eerst dat wij dit type installeren bij een graveer-/signbedrijf, dat aan de ene kant strakke en blijvend leesbare markeringen maakt voor de industrie en aan de andere kant mooi vormgegeven producten levert aan onder andere architecten, ontwerpers, signmakers en grafici. Het voordeel van deze GCC machine is de gepatenteerde doorschuifmogelijkheid. In de aansturing van de laser zelf zitten behoorlijk wat algoritmes om het diepe zwart te kunnen halen. En de lens moet hetzelfde bereik hebben ofwel resultaat halen, wanneer deze dicht op het materiaal zit, maar ook 60 cm er vanaf.”
Leendertz vervolgt: “Roestvrijstaal op deze manier met een fiberlaser bewerken, is toch wel bijzonder te noemen. De machine draait nu een half jaar en op unieke wijze houdt Gravure’85 zich bezig met grootformaat metalen markeren. Een fiberlaser machine is veel efficiënter qua energie vergeleken met een YAG laser. Tegenwoordig kunnen fibers met verschillende frequenties werken op uiteenlopende materialen, ook plastics. Met name in de automotive industrie wordt gewerkt met fiber, deze techniek wordt hier zelfs een concurrent van zeefdruk. Nog een voordeel is dat je kunt variëren tussen diep zwart en verschillende kleurschakeringen door de frequentie/wave vorm combinatie te veranderen. En met de fiberlaser onstaat geen ruwheid, waardoor de markering voldoet aan HACCP normen.” Gravure’85 heeft dagelijks een goed gevulde machine draaien, waarmee – niet onbelangrijk – met de reeds in het bedrijf toegepaste software wordt gewerkt.