Search

Laser graveren en frees graveren, wat zijn de verschillen?

In ons vorige blogartikel las je over de belangrijkste soorten lasergraveren en de toepassingen. In dit artikel gaan we lasergraveren vergelijken met een andere graveermogelijkheid van Gravure85: frezen. Beide technieken zijn geschikt om metalen te graveren, maar wanneer kies je voor het één en wanneer voor het ander?

rvs graveren lasergraveren typeplaat de vries welding
RVS typeplaat

Laser graveren met de YAG of Fiber laser: zeer geschikt voor zwaar industrieel gebruik

YAG laser graveren is een duurzame techniek waarbij de moleculen in het oppervlak van het metaal verkleuren. Hierbij blijft het oppervlak van het metaal glad, de ruwheid hoeft niet te worden aangepast. Dit geeft meteen een groot voordeel aan van laser graveren; de techniek is zeer geschikt voor zwaar industrieel gebruik. In het bijzonder voor de voedingsmiddelen- en farmaceutische industrie, waar strenge hygiënische eisen gelden.

Fiber laser graveren voldoet aan de zware HACCP normen. Deze afbeeldingen zijn getest op mechanische en chemische reacties, hoge temperaturen, zeewater, zouten, corrosie en vele weersomstandigheden. Zij blijven hierbij onverwoestbaar. Zelfs dagelijks steriliseren of met hoge druk afspuiten beschadigt de lasergravures niet. Ook de machinebouw en scheepvaart, maken vaak gebruik van fiber laser graveren vanwege haar onverwoestbaarheid. Waar teksten van een CO2 laser binnen een aantal jaren vervagen, is YAG laser graveren zelfs onder extreme omstandigheden enorm duurzaam.

Een ander voordeel is dat er kleinere en nauwkeurigere teksten met meer details aangebracht kunnen worden met laser graveren.

Tenslotte de kosten: Laser graveren is een minder arbeidsintensieve techniek dan frezen en daardoor vaak goedkoper.

 

Frezen en inlakken: uitstraling en kleurgebruik

RVS met frees gegraveerd en daarna ingelakt. Herdenkingsmonument voor de Desert Rats in St Joost.

Bij frezen wordt een groeve in het metaal gefreesd, dit geeft een effect van diepte. Hierbij ligt de nadruk meer op het uiterlijk dan op duurzaamheid en onverwoestbaarheid. Het is mogelijk om teksten te frezen, maar ook logo’s of speciale vormen. We maken verschil tussen frezen met en zonder inlakken.

Bij frezen mét inlakken wordt de groeve met een kleur verf naar keuze ingelakt Dat geeft een glanzende chique uitstraling. We kunnen alle mogelijke kleuren maken, of verschillende kleuren combineren.

 

 

 

 

 

Frezen zonder inlakken

frees graveren - messing - freesbanen
Frees graveren in messing waardoor freesbanen ontstaan

Wat kiezen?

Met bovenstaande informatie kun je een afweging maken welke techniek geschikt is voor jouw toepassing. En natuurlijk adviseren we je graag over de beste oplossing voor jouw situatie.

 

 

 

 

 

 

 

Blije klanten
Ad K.
1700849007
Mooi afgewerkt, snel geleverd, ziet er heel mooi uit, super tevreden.
Els V.
1700049906
Wij bestelden een grafzerk in cortenstaal bij Gravure85.Het contact was heel vriendelijk. Onze vragen via mail werden onmiddellijk beantwoord. Heel fijn dat Gravure mee helpt nadenken en voorstellen doet. Het uitvoeren was perfect en het grafje werd ook snel geproduceerd en mooi per post opgestuurd.Echt een aanrader!!!!Els
Jan R.
1699529298
Heel tevreden met het resultaat! Afgelopen week merkplaatjes laten maken voor mijn instrumenten, ze zijn heel netjes gemaakt, heel precies aan de maat en precies zoals ik het voor me zag van te voren. Fijn en deskundig overleg gehad vooraf m.b.t. aan te leveren file, materiaal en afwerking, dus hier kom ik terug!
js_loader
De laatste blogs

Plaatjes en strips

Rack en patchpaneel markeren? Kies je plaatjes en strips! Vraag je je af of hoe noodzakelijk het is om rack en patchpaneel te markeren? Bedenk

Lees meer >