Zoek

Hoe zit het met de leesbaarheid van lasergravures?

Gravures gemaakt met de fiberlaser hebben veel voordelen: ze zijn duurzaam en en niet makkelijk te beschadigen. Er is ook een nadeel: onder sommige omstandigheden zijn ze minder goed leesbaar. Dat heeft te maken met de hoek waaronder je naar de gravure kijkt. We vertellen je hoe dat komt.

Een uitleg over de techniek van frees en lasergraveren

Bij graveren met de frees haal je een stukje van het oppervlak weg, bij graveren met de fiberlaser krijg je alleen een verkleuring. Dus bij lasergravures heb je een glad oppervlak en geen diepte.

Grafmonument-lasergraveren–tekst- frees graveren en inlakken
Grafmonument-lasergraveren–tekst- frees graveren en inlakken

En hoe zit het dan met de hoek?

Kijk je recht op een lasergravure, dan is de tekst altijd goed leesbaar. Kijk je bij een bepaalde inval van (zon)licht onder een schuine hoek, dan contrasteert de lasergravure minder met het oppervlak. Daardoor is de tekst minder goed leesbaar is. In de praktijk zie je bijvoorbeeld dat grafmonumenten minder goed leesbaar zijn, want daar kijk je zelden recht op.

 

Wat doe ik met die informatie?

Bij veel graveerwerk kun je kiezen tussen freesgraveren + inlakken en lasergraveren. In die gevallen kun je alle voor- en nadelen tegen elkaar afwegen.

Soms heb je geen keuze in graveertechniek. Bijvoorbeeld als de letters te klein zijn om met de frees te graveren, of als het goedkoop of snel moet. Zo graveren we tijdelijke grafmonumenten altijd met de laser, omdat ze meestal binnen een dag geleverd moeten worden.

Wil je graag een lasergravure met een goede leesbaarheid? Misschien zijn grotere letters dan een optie. En als je op zoek bent naar een gravure die niet zo opvallend hoeft te zijn, is ‘minder goed leesbaar’ juist een voordeel.

RVS-laser-label-merklabel

Wil je advies over de beste graveermethode voor jouw project?

Neem dan vrijblijvend contact op. Dan zetten we de voor- en nadelen van laser- en freesgraveren voor je op een rijtje. We hebben meer dan 30 jaar ervaring en adviseren je graag. Tevens kunnen we ook RVS graveren.

 

Blije klanten
Uitstekend
5.0
Forrest B.
we waren heel blij met hun hulp! ze hebben een logo voor ons na-getekend en heel mooi op een messing placard gezet :)
Bart van der M.
Wat een vakwerk! En als ie niet helemaal past, dan fixen ze dat in een mum van tijd.
Wilma van de B.
Na het overlijden van mijn dochter wilde ik een naamplaat op haar graf plaatsen. Hemelsblauw, met witte letters. Ik werd goed geholpen, er werd met me meegedacht en ik kreeg ook nog handige tips, die me verder hielpen om zelf haar graf mooi te maken. Het is gelukt om wat ik in mijn hoofd had in werkelijkheid om te zetten. Een mooie witte engel, op groene sedum grond en de hemelsblauwe naamplaat er voor.
js_loader
De laatste blogs
Kunststof plaatjes op maat om zelf te graveren

Plaatjes op maat om zelf te graveren

Graveert jouw bedrijf plaatjes, maar hebben jullie geen machine die groot en sterk genoeg is om die plaatjes uit te snijden? Overweeg dan een voorraad van plaatjes in veel gebruikte maten. Zo kun je sneller leveren aan je klanten.

Lees meer >