Search

Hoe zit het met de leesbaarheid van lasergravures?

Gravures gemaakt met de fiberlaser hebben veel voordelen: ze zijn duurzaam en en niet makkelijk te beschadigen. Er is ook een nadeel: onder sommige omstandigheden zijn ze minder goed leesbaar. Dat heeft te maken met de hoek waaronder je naar de gravure kijkt. We vertellen je hoe dat komt.

Een uitleg over de techniek van frees en lasergraveren

Bij graveren met de frees haal je een stukje van het oppervlak weg, bij graveren met de fiberlaser krijg je alleen een verkleuring. Dus bij lasergravures heb je een glad oppervlak en geen diepte.

Grafmonument-lasergraveren–tekst- frees graveren en inlakken
Grafmonument-lasergraveren–tekst- frees graveren en inlakken

En hoe zit het dan met de hoek?

Kijk je recht op een lasergravure, dan is de tekst altijd goed leesbaar. Kijk je bij een bepaalde inval van (zon)licht onder een schuine hoek, dan contrasteert de lasergravure minder met het oppervlak. Daardoor is de tekst minder goed leesbaar is. In de praktijk zie je bijvoorbeeld dat grafmonumenten minder goed leesbaar zijn, want daar kijk je zelden recht op.

 

Wat doe ik met die informatie?

Bij veel graveerwerk kun je kiezen tussen freesgraveren + inlakken en lasergraveren. In die gevallen kun je alle voor- en nadelen tegen elkaar afwegen.

Soms heb je geen keuze in graveertechniek. Bijvoorbeeld als de letters te klein zijn om met de frees te graveren, of als het goedkoop of snel moet. Zo graveren we tijdelijke grafmonumenten altijd met de laser, omdat ze meestal binnen een dag geleverd moeten worden.

Wil je graag een lasergravure met een goede leesbaarheid? Misschien zijn grotere letters dan een optie. En als je op zoek bent naar een gravure die niet zo opvallend hoeft te zijn, is ‘minder goed leesbaar’ juist een voordeel.

RVS-laser-label-merklabel

Wil je advies over de beste graveermethode voor jouw project?

Neem dan vrijblijvend contact op. Dan zetten we de voor- en nadelen van laser- en freesgraveren voor je op een rijtje. We hebben meer dan 30 jaar ervaring en adviseren je graag. Tevens kunnen we ook RVS graveren.

 

Blije klanten
H. van D.
1709278797
Gedenkplaquette besteld. De offerteaanvraag werd vlot in behandeling genomen. Daarna nog enige malen prettig contact per mail en telefoon. Telkens omdat ik nog wat nadere wensen had. Het eindproduct voldoet 100% aan mijn wensen en de soepele afhandeling was bijzonder plezierig. Zonder meer een aanrader!
Linda S.
1677581845
Geweldig snelle en vriendelijke service.Ze hebben alles ook netjes op orde dus makkelijk eerdere bestellingen herhalen of te wijzigen. Korte lijntjes en goede prijzen.
Jeroen U.
1703671691
Wat een topbedrijf is dit! Mag ik jullie bedanken voor de snelle service, top-kwaliteit hangers en fijne communicatie!
js_loader
De laatste blogs

Plaatjes en strips

Rack en patchpaneel Vraag een offerte aan Rack en patchpaneel markeren? Kies je plaatjes en strips! Vraag je je af of hoe noodzakelijk het is

Lees meer >
Kunststof plaatjes om zelf te graveren

Plaatjes op maat om zelf te graveren

Graveert jouw bedrijf plaatjes, maar hebben jullie geen machine die groot en sterk genoeg is om die plaatjes uit te snijden? Overweeg dan een voorraad van plaatjes in veel gebruikte maten. Zo kun je sneller leveren aan je klanten.

Lees meer >