Zoek

Hoe onderhoud ik mijn RVS bord?

Als je een RVS bord hebt laten maken, helemaal naar je eigen idee, dan wil je natuurlijk dat het jarenlang mooi blijft. Wat moet je daarvoor doen? Eigenlijk is het handig als je iets meer weet over de eigenschappen van RVS. Met die kennis weet je niet alleen wat je kunt doen, maar ook waarom je dat doet.

RVS laser bedrijfsnaambord
Bedrijfsnaambord: RVS – Lasergraveren

Een beetje theorie:

RVS betekent RoestVast Staal, het is een legering van ijzer en koolstof met chroom, en vaak ook met nikkel en molybdeen. Het is roestvast door een heel dun laagje chroomoxide dat aan het oppervlak ontstaat door blootstelling aan de lucht.

Zolang deze beschermlaag intact is, blijft je RVS bord mooi. Het is zelfs zo dat na een beschadiging, bijvoorbeeld een kras, de beschermlaag vanzelf weer ontstaat door oxidatie aan de lucht.

 

 

 

RVS – Frees graveren
RVS – Frees graveren

Wat betekent dit voor het onderhoud van RVS?

Onderhoud van bijvoorbeeld je RVS bedrijfsnaambord betekent vooral: zorgen dat het oppervlak schoon blijft. Want op een schoon RVS bord blijft de beschermlaag intact. En ontstaat er toch een kleine beschadiging, dan herstelt de laag zich vanzelf met zuurstof uit de lucht. De beschadiging blijft wel zichtbaar, maar het bord roest niet verder.

Ook voor RVS geldt: voorkomen is beter dan genezen. Dus zorg voor een schoon bord, zodat het materiaal kan blijven ademen en zichzelf zo nodig kan herstellen.

Hoe zorg ik dat mijn RVS bord schoon blijft?

Hangt je RVS bord binnen zoals bijvoorbeeld een jubileumbord dan is de kans groot dat je vette vingers gaat zien. Maak je bord af en toe schoon met een zachte, licht vochtige doek met een mild schoonmaakmiddel.

Hangt je RVS bord buiten, dan staat het bloot aan weer en wind. Afhankelijk van de plek kunnen er zandkorrels, bladeren of insecten op terecht komen. Haal het grove vuil voorzichtig weg met een droge zachte borstel of juist met veel water om krassen te voorkomen. Neem het daarna af met een zachte, licht vochtige doek met een mild schoonmaakmiddel.

We raden je aan de plaat na het schoonmaken te behandelen met een beschermend middel voor RVS, bijvoorbeeld RVS snelglans van HG. Met een laagje snelglans gaat je bord er mooier uitzien. Bovendien is het beschermd tegen vervuiling.

Soms zie je kleine verkleuringen op het RVS.

Dat heet vliegroest, en is corrosie , dus roest. Dit zie je bijvoorbeeld in een omgeving waar hele kleine metaaldeeltjes in de lucht zitten, bijvoorbeeld bij metaalverwerkende bedrijven, schepen, bij spoor – en tramlijnen en remstof van auto’s. Ontdek je vliegroest op je RVS bord, ga dan snel aan de slag, want hier is het RVS al aangetast. Hiervoor zijn diverse middelen op de markt zoals: RVS glansclean, of een RVS olie zoals Relavit  of Innosoft B570. Daarna het bord met een beschermend middel behandelen.

Gebruik zeker geen agressieve schoonmaakmiddelen op RVS.

Dus geen chloorhoudende schoonmaakmiddelen, geen zoutzuur, geen koper- of zilverpoets, geen zoutzuur, geen ontstoppingsmiddel, geen cementsluierverwijderaar.

Pas je de tips uit deze blog toe, dan houdt je RVS bord jarenlang dezelfde uitstraling.

Meer weten?

Heb je na het lezen van dit blog nog vragen over het onderhoud van RVS? Neem dan vrijblijvend contact op met ons op.

Blije klanten
Wilma van de B.
1704642025
Na het overlijden van mijn dochter wilde ik een naamplaat op haar graf plaatsen. Hemelsblauw, met witte letters. Ik werd goed geholpen, er werd met me meegedacht en ik kreeg ook nog handige tips, die me verder hielpen om zelf haar graf mooi te maken. Het is gelukt om wat ik in mijn hoofd had in werkelijkheid om te zetten. Een mooie witte engel, op groene sedum grond en de hemelsblauwe naamplaat er voor.
Jan R.
1699529298
Heel tevreden met het resultaat! Afgelopen week merkplaatjes laten maken voor mijn instrumenten, ze zijn heel netjes gemaakt, heel precies aan de maat en precies zoals ik het voor me zag van te voren. Fijn en deskundig overleg gehad vooraf m.b.t. aan te leveren file, materiaal en afwerking, dus hier kom ik terug!
Bart de R.
1708708785
Zeer tevreden met snelheid, kwaliteit en prijs van een RVS plaquette voor een gepensioneerde collega. Snel schakelen, goede eindredactie die ons nog op een foutje in de Engelse tekst wees, goed meedenken over op te leveren resultaat. Aanrader!
js_loader
De laatste blogs
Kunststof plaatjes om zelf te graveren

Plaatjes op maat om zelf te graveren

Graveert jouw bedrijf plaatjes, maar hebben jullie geen machine die groot en sterk genoeg is om die plaatjes uit te snijden? Overweeg dan een voorraad van plaatjes in veel gebruikte maten. Zo kun je sneller leveren aan je klanten.

Lees meer >