Messing is een prachtig materiaal. Het heeft een stijlvolle uitstraling en wordt daarom vaak gebruikt voor naamplaten op monumentale panden en grafmonumenten. Messing heeft wel een nadeel: het verweert onder invloed van lucht en water. De erosie laag maakt het messing dof.

Herdenkingsplaten - detail vorstengraf in messing
Deel vorstengraf uit gebruineerd messing.

Om een verweerde uitstraling te voorkomen, moet de messingplaat regelmatig gepoetst worden. Zijn de letters wel ingekleurd, dan is voorzichtigheid geboden bij het poetsen: de verf kan beschadigen door het schoonmaakmiddel.

 

 

Geen zin in poetsen? Dan zijn er een paar mogelijkheden:

  • Je kunt de plaat gewoon laten zoals hij is, dan verweert hij langzaam en krijgt na verloop van tijd een bruine kleur.
  • Je kiest voor goudkleurig aluminium, dat eruit ziet als messing. Het nadeel is dat de zijkanten een andere kleur hebben: bij het uitfrezen van de gegraveerde plaat komt het zilverkleurige aluminium weer tevoorschijn.
  • Je laat een aluminium plaat graveren en vervolgens anodiseren in een messingkleur. Deze techniek biedt ook aan de zijkanten een mooi eindresultaat.

Je kunt ook kiezen voor gebruineerd messing.

Bij het bruineren wordt messing met een zuur  versneld verouderd in de gewenste tint, van licht – tot donkerbruin roodbruin en met diverse tinten groen. Daarna wordt het naambord gegraveerd. Gebruineerd messing heeft wel een stijlvolle uitstraling, maar glanst minder dan messing en is daardoor niet zo opvallend. Voor het bruineren werken wij samen met Bronsgieterij Volkers.

Kiest je voor een naamplaat gegraveerd in messing dat we bruineren, dan heb je er jarenlang plezier van. Ook in weer en wind blijft het bord fraai en goed leesbaar. En je hoeft niet te poetsen! Heb je vragen over messing bruineren?

Neem dan contact met ons op. Wij helpen je graag persoonlijk verder.

Voorbeelden van gebruineerd messing:

 

 

Blije klanten
Michiel K.
1685951662
Reageren snel op vragen en maken een mooi product voor een goede prijs!
john b
1676659482
3e keer dat ik hier besteld heb, en wederom tevreden
R. B.
1692263406
Snelle service, denken goed mee en leveren mooie dingen op. Aanrader!
js_loader
De laatste blogs

Plaatjes en strips

Rack en patchpaneel markeren? Kies je plaatjes en strips! Vraag je je af of hoe noodzakelijk het is om rack en patchpaneel te markeren? Bedenk

Lees meer >