Wel of niet inlakken?

geschreven op 02-11-2016 door Monica Verbaarschot

Laat je een naambord of monument maken, dan wil je natuurlijk dat het er precies zo uit ziet als je hebt bedacht. Daarom is het handig om van te voren te bedenken of je de gravure wel of niet ingelakt wilt hebben. Wat zijn de verschillen?

Wel ingelakt

Kies je voor een ingelakte gravure, dan worden de gegraveerde lijnen gevuld met verf in een kleur naar keuze. Daardoor krijg je een groter contrast met de plaat zelf. We kunnen inlakken in elke RAL-kleur, en ook verschillende   kleuren combineren.

Inlakken wordt vaak gebruikt bij naamborden voor bedrijven en typeplaten waar een gekleurd logo op komt.

Meer informatie over inlakken?

Niet ingelakt en freesbanen

Wordt een gravure niet ingelakt, dan blijf je de kleur van het oorspronkelijke materiaal zien. Het contrast van de tekst of afbeelding met het naambord of monument is dan minder groot dan bij inlakken. Daardoor ziet het er chique uit.

Je moet je wel realiseren dat je zonder inlakken altijd de freesbanen blijft zien. Die ontstaan doordat de frees tijdens het graveren heen en weer door het materiaal gaat. De één vindt dat juist mooi, een ander juist niet.

Niet inlakken doen we vaak bij een naambord omdat mensen het heel mooi vinden. En als je een bord eerst niet inlakt kunnen we het later altijd nog inlakken.

RVS graveren - freesbanen - gedenkplaat - KVM opleiding

Gedenkplaat KVM opleiding. Detail van duiker met freesbanen.

 

Meer informatie over freesbanen?

Voorbeelden

Op de foto’s zie je een paar voorbeelden niet-ingelakte borden met freesbanen en van ingelakte borden. We hopen dat je hiermee een goede keuze kunt maken.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *