Wel messing maar niet poetsen?

geschreven op 27-06-2016 door Monica Verbaarschot

Messing is een prachtig materiaal. Het heeft een stijlvolle uitstraling en wordt daarom vaak gebruikt voor naamplaten op monumentale panden en grafmonumenten. Messing heeft wel een nadeel: het verweert onder invloed van lucht en water. De erosie laag maakt het messing dof.

Messing bruineren

Om een verweerde uitstraling te voorkomen, moet de messingplaat regelmatig gepoetst worden. Zijn de letters wel ingekleurd, dan is voorzichtigheid geboden bij het poetsen: de verf kan beschadigen door het schoonmaakmiddel.

Geen zin in poetsen? Dan zijn er een paar mogelijkheden:

  • Je kunt de plaat gewoon laten zoals hij is, dan verweert hij langzaam en krijgt na verloop van tijd een bruine kleur.
  • Je kiest voor goudkleurig aluminium, dat eruit ziet als messing. Het nadeel is dat de zijkanten een andere kleur hebben: bij het uitfrezen van de gegraveerde plaat komt het zilverkleurige aluminium weer tevoorschijn.
  • Je laat een aluminium plaat graveren en vervolgens anodiseren in een messingkleur. Deze techniek biedt ook aan de zijkanten een mooi eindresultaat.

Je kunt ook kiezen voor gebruineerd messing.

Bij het bruineren wordt messing met een zuur  versneld verouderd in de gewenste tint, van licht – tot donkerbruin roodbruin en met diverse tinten groen. Daarna wordt het naambord gegraveerd. Gebruineerd messing heeft wel een stijlvolle uitstraling, maar glanst minder dan messing en is daardoor niet zo opvallend. Voor het bruineren werken wij samen met Bronsgieterij Volkers.nl/

Kiest je voor een naamplaat gegraveerd in messing dat we bruineren, dan heb je er jarenlang plezier van. Ook in weer en wind blijft het bord fraai en goed leesbaar. En je hoeft niet te poetsen! Heb je vragen over messing bruineren?

Neem dan contact met ons op. Wij helpen je graag persoonlijk verder.

Voorbeelden van gebruineerd messing:

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *