Search

Lasergraveren – de belangrijkste soorten

In ons vorige blogartikel hebben we je kennis laten maken met één van de nieuwste  graveertechnieken: lasergraveren, het bijbehorende proces en de voordelen van lasergraveren. Vandaag gaan we dieper in op de belangrijkste soorten en de toepassingen van laser graveren.

RVS lasergraveren schaakbord
RVS lasergraveren schaakbord

 

CO2 laser graveren

CO2 laser graveren is de oudste lasertechniek. De CO2 laser heeft twee grote elektroden of geleiders waartussen CO2-gas zit. Door het toevoegen van energie aan het gas worden er fotonen of lichtdeeltjes uitgestraald. Deze lichtdeeltjes, weerkaatst tussen verschillende spiegels, worden naar het te graveren materiaal geleid.

De toepassingen: snel vervagen van de afbeelding

De CO2 laser heeft een langere golflengte dan de YAG laser. Daardoor is deze laser zeer geschikt voor het graveren van minder harde organische materialen zoals hout, steen, kunststof, leer en papier. Afhankelijk van de toepassing en het gewenste uiterlijk kun je kiezen voor een verkleuring van het oppervlak of voor dieper laser graveren, waardoor een verdieping in het oppervlakte ontstaat.

Het laser graveren op RVS is met een C02 laser alleen mogelijk met een speciale pasta. Door de hitte van de laser ontstaat een keramisch proces waardoor de pasta op het RVS gebrand wordt. Nadeel van deze techniek is dat de markering door de jaren heen vervaagt. Hierdoor is deze techniek zeker niet geschikt voor industrieel gebruik.

YAG laser graveren

YAG is de afkorting voor Yttrium Aluminium Granaat, een kristal.  Door het vervangen van dit Yttrium ion door een neodymium-ion en het terugvallen in een lagere atoomschil, komt er energie vrij die door een kettingreactie met spiegels uiteindelijk een laser vormt.

De toepassingen: duurzame gravure

Door de korte golflengte en de mogelijkheid om meer energie over te brengen, is de YAG laser zeer geschikt voor het laser graveren van metalen zoals RVS, messing en aluminium. Hierbij verkleurt het metaal blijvend. YAG lasergravures zijn getest op mechanische en chemische reacties, hoge temperaturen, corrosie, zeewater, zouten en allerlei weersomstandigheden. Zelfs dagelijks steriliseren of met hoge druk afspuiten is geen probleem.

Bij experimenten in de ruimte bleek dat lasergravures na twee jaar nog zo goed als nieuw waren. YAG laser graveren is dus uitermate duurzaam en permanent voor metalen, ook al zijn de lasergraveringen elastisch bij thermische uitzetting.

Door deze eigenschappen is YAG laser graveren de aangewezen techniek voor toepassingen in de voedingsmiddelenindustrie, omdat alleen met YAG gelaserde teksten in RVS voldoen aan de zware HACCP-normen. Ook in machinebouw, scheepvaart en offshore vindt de YAG laser gravure vanwege de onverwoestbaarheid dankbare toepassingen. Ook QR-codes zijn mogelijk.

De duurzaamheid van het YAG laser graveren vindt een hele andere toepassing bij grafplaten. Daarbij vervagen gravures van andere techniek vaak binnen een aantal jaren vanwege de toepassing buiten, het grote oppervlak en de vaak horizontale plaatsing. Een extra voordeel is dat met YAG ook foto’s gegraveerd kunnen worden.

Laser graveren of frees graveren?

Naast laser graveren is ook frezen een van de graveermogelijkheden van Gravure ’85. Wil je weten wat de verschillen zijn tussen deze twee mogelijkheden? Houd dan ons blog in de gaten!

 

Oorlogsmonument - RVS

 

 

 

 

 

 

Blije klanten
Ad K.
1700849007
Mooi afgewerkt, snel geleverd, ziet er heel mooi uit, super tevreden.
Els V.
1700049906
Wij bestelden een grafzerk in cortenstaal bij Gravure85.Het contact was heel vriendelijk. Onze vragen via mail werden onmiddellijk beantwoord. Heel fijn dat Gravure mee helpt nadenken en voorstellen doet. Het uitvoeren was perfect en het grafje werd ook snel geproduceerd en mooi per post opgestuurd.Echt een aanrader!!!!Els
Jan R.
1699529298
Heel tevreden met het resultaat! Afgelopen week merkplaatjes laten maken voor mijn instrumenten, ze zijn heel netjes gemaakt, heel precies aan de maat en precies zoals ik het voor me zag van te voren. Fijn en deskundig overleg gehad vooraf m.b.t. aan te leveren file, materiaal en afwerking, dus hier kom ik terug!
js_loader
De laatste blogs

Plaatjes en strips

Rack en patchpaneel markeren? Kies je plaatjes en strips! Vraag je je af of hoe noodzakelijk het is om rack en patchpaneel te markeren? Bedenk

Lees meer >