Opdrachtgevers in de technische hoek willen op een plaatje vaak zoveel mogelijk informatie kwijt. We krijgen dan de vraag: hoe klein kunnen jullie graveren?
Het antwoord is: heel klein. Zo klein, dat de teksten alleen met microscoop of loep leesbaar zijn. Maar is dat de bedoeling? We gaan dan eerst vragen stellen.
- Hoeveel ruimte is er voor het plaatje?
- Hoeveel tekst moet erop? En valt er wat af te korten?
- Is het belangrijk dat de tekst goed leesbaar is? Zo ja, vanaf welke afstand?

Over lettergroottes kunnen we het volgende vertellen:
- Wil je een goed leesbaar typeplaatje met een zo klein mogelijke letter? Houd dan een lettergrootte van minimaal 2 mm aan.
- Een letter van 1 mm is voor de meeste mensen nog net leesbaar, maar niet voor iedereen.
- Voor een industriële toepassing is een letter van 3-4 mm beter leesbaar.
Er valt ook ruimte te besparen door de letters in de breedte te comprimeren. Dat kan tot ongeveer 30%, daarna zijn de afzonderlijke letters niet meer leesbaar. In dat geval gaan we de letters verkleinen.
Welke kleur is het meest geschikt voor kleine letters?
Zwart-wit geeft het meeste contrast, en des te kleiner de letter, des te belangrijker is het contrast. In de industrie worden dan ook meestal witte plaatjes met zwarte letters gebruikt.
Een uitzondering is de bakkerij-industrie. Daar kan meel in de gegraveerde zwarte letters gaan zitten, en dan wordt de tekst onleesbaar. Daarom adviseren we in die branche zwarte plaatjes met witte letters.

Moet een boodschap opvallen?
Is de tekst op een plaatje heel belangrijk en moet hij opvallen? Bijvoorbeeld op een waarschuwingsbord? Dan raden we een afwijkende grootte en kleur aan:
- Een letter van minimaal 5 mm, zodat iedereen de tekst gemakkelijk kan lezen.
- De kleur rood, omdat mensen die kleur geassocieerd wordt met ‘belangrijke informatie’. Het contrast rood-wit of rood-zwart is minder groot dan zwart-wit, maar rood is nog steeds goed leesbaar.