Zoek
Graveren van kleine letters

Hoe klein kunnen jullie graveren?

Opdrachtgevers in de technische hoek willen op een plaatje vaak zoveel mogelijk informatie kwijt. We krijgen dan de vraag: hoe klein kunnen jullie graveren?

Het antwoord is: heel klein. Zo klein, dat de teksten alleen met microscoop of loep leesbaar zijn. Maar is dat de bedoeling? We gaan dan eerst vragen stellen.

  • Hoeveel ruimte is er voor het plaatje?
  • Hoeveel tekst moet erop? En valt er wat af te korten?
  • Is het belangrijk dat de tekst goed leesbaar is? Zo ja, vanaf welke afstand?

Over lettergroottes kunnen we het volgende vertellen:

Er valt ook ruimte te besparen door de letters in de breedte te comprimeren. Dat kan tot ongeveer 30%, daarna zijn de afzonderlijke letters niet meer leesbaar. In dat geval gaan we de letters verkleinen.

Wij zorgen er altijd voor dat je 100% tevreden bent over je plaatjes en strips

Wat zeggen onze opdrachtgevers?

Unica Datacenters gebruikt veel resopal plaatjes, voor sommige projecten rond de 20.000 stuks. Gravure85 levert die plaatjes binnen 48 uur, en als het moet zelfs binnen 24 uur. “Dat is

Eric van Duin
projectleider

Drie kleuren resopal plaatjes van kunststof voor patchkast

Welke kleur is het meest geschikt voor kleine letters?

Zwart-wit geeft het meeste contrast, en des te kleiner de letter, des te belangrijker is het contrast. In de industrie worden dan ook meestal witte plaatjes met zwarte letters gebruikt.

Een uitzondering is de bakkerij-industrie. Daar kan meel in de gegraveerde zwarte letters gaan zitten, en dan wordt de tekst onleesbaar. Daarom adviseren we in die branche zwarte plaatjes met witte letters.

Moet een boodschap opvallen?

Is de tekst op een plaatje heel belangrijk en moet hij opvallen? Bijvoorbeeld op een waarschuwingsbord? Dan raden we een afwijkende grootte en kleur aan:

  • Een letter van minimaal 5 mm, zodat iedereen de tekst gemakkelijk kan lezen.
  • De kleur rood, omdat mensen die kleur geassocieerd wordt met ‘belangrijke informatie’. Het contrast rood-wit of rood-zwart is minder groot dan zwart-wit, maar rood is nog steeds goed leesbaar.  

 

Voorbeelden van producten met kleine lettertjes:

Niet goed, geld terug garantie

Datacommunicatieplaatjes: Geschikte materialen

We werken onder andere voor:

Pliant_logo
Containraffairs Logo
loeloe_logo

Info over graveren met kleine letters?

Benieuwd naar de mogelijkheden en prijzen? Stuur ons een mail of vul het aanvraagformulier in, dan nemen we zo snel mogelijk contact met je op.

Medewerkster van Gravure85 kijk vrolijk en trots bij het inlakken van een bedrijfsbord