Wat zijn de mogelijkheden van Corten staal?

geschreven op 06-10-2017 door Monica Verbaarschot

Corten staal is populair de laatste jaren. Het metaal heeft een karakteristiek roestbruin uiterlijk en oogt stoer. Tegelijkertijd is roest een teken van vergankelijkheid. Wij maken dan ook hele verschillende producten van Corten staal, van decoratieve naamborden tot grafmonumenten.

cortenstaal - caveman - barbeque graveren

Cortenstaal barbeque

 

Er kan veel met Corten staal, maar het materiaal kent ook beperkingen. We zetten alle mogelijkheden voor je op een rijtje. Maar eerst:

Wat is Corten Staal?

Corten staal is een metaallegering, die bestaat uit ijzer waaraan koper, fosfor, silicium, nikkel en chroom zijn toegevoegd. De roesthuid zorgt voor de bijzondere kleur, en schermt ook het binnenste materiaal af. Dat vertraagt verdere roestvorming.

Eventuele krassen die ontstaan, zie je op den duur niet meer. Ze worden onderdeel van de roesthuid. Verder is Corten staal een relatief goedkoop materiaal.

Kun je Corten Staal graveren?

We gaan even een stapje terug: wanneer kun je letters op een plaat lezen? Als er voldoende contrast is. Corten staal kun je niet inlakken, dus het contrast kan niet van een kleur verf komen.

Wil je gegraveerde letters op het roestbruine Corten staal kunnen lezen, dan moet je grote letters gebruiken die je diep freest. Dan zorgen de lichtinval en schaduw voor voldoende contrast. Het betekent wel dat je een relatief dikke plaat nodig hebt, en dat je niet zoveel tekst kwijt kunt,

Bij Corten staal kun je ook teksten uitsnijden.

naambord cortenstaal

Naambord door en door gesneden in corten staal

 

Hoe werkt dat, teksten uitsnijden in Corten staal?

Wil je teksten door en door uitsnijden, dan moet je kiezen voor een speciaal lettertype, een sjabloonlettertype. Anders krijg je hele grote gaten bij alle letters met een gesloten vlak, zoals de O, A en P. Er zijn lettertypes die speciaal hiervoor ontworpen zijn.

Letters uitsnijden kost veel meer ruimte dan letters graveren. Dat komt omdat een plaat voldoende stevigheid moet houden. Dus de letters kunnen niet te dicht bij de rand staan, en de ruimte tussen de letters en tussen de regels moet groter zijn dan bij graveren.

cortenstaal - rvs graveren - oorlogsmonument

Herdenkingsbord voor oorlogsgraf uit 2e Wereldoorlog

Kortom

Je kunt teksten in Corten staal graveren of uitsnijden . In beide gevallen kun je minder woorden kwijt dan in een ander materiaal

De verhouding tussen het formaat en dikte van de plaat en de hoeveelheid tekst en het gekozen lettertype heel belangrijk, wij zullen je daarbij graag adviseren.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *