Zoek
Oorlogsmonumenten van cortenstaal

Oorlogsmonumenten van cortenstaal – Gemeente Landerd 100% tevreden

Oorlogsmonumenten met een verhaal waarin de geschiedenis levendig wordt verteld, dat wilde de Brabantse gemeente Landerd graag realiseren voor de 75e herdenking van de bevrijding van Zuid-Nederland in 2019. En dat is gelukt. Op 5 mei zijn de 6 Cortenstaal silhouetten, gemaakt door Gravure85, officieel onthuld.

oorlogsmonument Cortenstaal
Oorlogsmonument Cortenstaal

Oorlogsmonument Landerd – het idee

Het is eind 2017 als Ferdi Das, adviseur recreatie en toerisme in de gemeente Landerd, tekstschrijver Erica Theloosen benadert. Het plan is om verschillende oorlogsmonumenten verspreid over de gemeente te plaatsen, op plekken waar in de Tweede Wereldoorlog iets is voorgevallen.

Erica reageert meteen enthousiast, het schrijven van verhalen is haar specialisme. Ze vraagt Albert Vleer, architect en ontwerper, om mee te denken. Zo ontstaat het idee om historische gebeurtenissen uit de regio te laten vertellen door verschillende personages die in die tijd in Landerd leefden. De gemeente geeft groen licht voor de uitwerking.

Aan de slag

Erica kruipt in de huid van een vrouw en een Nederlandse soldaat over de Duitse inval in de nacht van 10 mei 1940. Ze verplaatst zich in een boer, een boerin, een Engelse RAF-navigator en een jongen van 15 jaar en beschrijft vanuit elk perspectief één voorval uit de Tweede Wereldoorlog. Daarbij baseert ze zich op historische informatie die de gemeente levert. Albert ontwerpt voor elk personage een silhouet op ware grootte en laat zich daarbij inspireren door de kleding en uniformen uit die periode.

Oorlogsmonument Cortenstaal - gemeente Landerd
Corten staal beeld

Gravure85 in beeld

Voor het maken van de 6 silhouetten, uit te voeren in Corten staal, komen de Brabanders via internet terecht bij het graveerbedrijf Gravure85. Het bedrijf heeft ervaring met monumenten en het eerste telefonische contact verloopt soepel. De keuze is dan ook snel gemaakt.

“Eigenaar Ernst Hendriks denkt vanaf het begin goed mee. Hij oppert verschillende alternatieven met hun voor- en nadelen, zodat we de beste kunnen kiezen. Ook bij aanvullende wensen, zoals het hufterproof maken van de silhouetten, komt hij steeds met oplossingen”, vertellen Erica en Albert. “Gravure85 heeft ons ook goed op de hoogte gehouden van de planning en het bedrijf houdt zich aan zijn beloftes. De silhouetten van cortenstaal en de RVS platen met de verhalen zijn keurig op tijd aangeleverd, zodat ze voor 5 mei konden worden geplaatst.”

Zwiepen opgelost

Na de officiële onthulling op Bevrijdingsdag blijkt dat de Corten staal monumenten toch minder stevig staan dan gedacht, al zijn ze gestort in 1m diep beton. Ze kunnen licht heen en weer zwiepen in de wind en dat zou kunnen uitnodigen tot vandalisme.

Ferdi neemt contact op met Gravure85 en kaart het probleem aan. In overleg is gekozen voor een extra steun aan de achterkant, op maat gemaakt per cortenstaal silhouet zodat er aan de voorkant niets te zien is. Daarmee is het probleem opgelost. “Gravure85 belooft 100% tevredenheid en maakt dat ook waar”, aldus Ferdi.

Ferdi Das, adviseur recreatie en toerisme, Gemeente Landerd

Erica Theloosen, tekstschrijver, Caatjes Pen

Albert Vleer, architect en ontwerper, Studio Vleer

Wij zorgen er altijd voor dat je 100% tevreden bent over je oorlogmonument

Oorlogsmonument Cortenstaal - gemeente Landerd
Vrouwenbeeld Corten staal beeld
Tevreden klanten
5/5

Wat een fijn en vakkundig bedrijf is dit en ook als iets snel klaar moet zijn dan is dat geen probleem en wordt er meer dan mee gedacht. Echt een aanrader voor vakwerk en waar mensen nog met mensen werken. Bedankt team Gravure85

Martijn ter Braak

5/5

Wij waren op zoek naar een boomsteker en kwamen gelukkig bij Gravure85 terecht waar we prima zijn geholpen. Een strakke gedenkplaat van roestvrijstaal, precies volgens onze wensen gemaakt.

Addy Verhoeven

5/5

Ik heb bij Gravure85 op vier kleine RVS urnen een naam, datum en een vinger afdruk laten laser graveren, over het resultaat ben zeer te spreken en ook het kordaat handelen en snel leveren heb ik als zeer prettig ervaren.

Paul Breuer

De laatste blogs

Wat zijn de mogelijkheden van cortenstaal?

Corten staal is populair de laatste jaren. Het metaal heeft een karakteristiek roestbruin uiterlijk en oogt stoer. Tegelijkertijd is roest een teken van vergankelijkheid. Wij maken dan ook hele verschillende producten van Corten staal, van decoratieve naamborden tot grafmonumenten.
Er kan veel met Corten staal, maar het materiaal kent ook beperkingen. We zetten alle mogelijkheden op een rijtje.

Lees meer >

Ja, ik wil een monument in Cortenstaal

Benieuwd naar de mogelijkheden en prijzen? Stuur ons een mail of vul het aanvraagformulier in, dan nemen we zo snel mogelijk contact met je op.

Medewerkster van Gravure85 kijk vrolijk en trots bij het inlakken van een bedrijfsbord