Hoe zit het met de ‘gestolen plaquette’

geschreven op 27-02-2018 door Monica Verbaarschot

‘Plaquette bij de Vondelschool gestolen’, zo luidde een bericht op dinsdag 20 februari op de site van de Amsterdamse nieuwszender AT5. Deze plaquette was op zaterdag 17 februari onthuld ter herinnering aan gedeporteerde leerlingen en leraren van twee Joodse scholen in Amsterdam.

Was de plaquette echt gestolen?

Plaquette - Vondelschool Amsterdam - Messing

Plaquette Vondelschool in Amsterdam: Gebruineerd messing - Frees graveren in inkleuren

Nee, gelukkig niet.

 

Hoe zat het dan? Een medewerker van Gravure85 had de plaquette dinsdagochtend vroeg opgehaald om de ophanging te verbeteren. Bij de bevestiging, vlak voor de opening, werd ontdekt dat de draadbussen niet goed waren bevestigd. Gravure85 geeft 100% tevredenheidsgarantie, dus zijn we snel aan de slag gegaan om dit probleem op te lossen.

Omwonenden zagen een lege plek op de plaats waar het pas onthulde gedenkteken hing. Zo is het verhaal van ‘de gestolen plaquette’ de wereld in gekomen.

Wat hebben we geleerd van de ‘gestolen plaquette’?

 

Dit soort voorvallen willen we in de toekomst voorkomen. Bij reparatie plaatsen we voortaan een tijdelijk bordje waarop staat dat het gedenkbord is meegenomen voor reparatie.

Op deze manier kunnen er geen misverstanden meer ontstaan.

Waarom kwam deze ‘diefstal’ meteen in het nieuws?

 

De Vondelschool  in Amsterdam is tijdens de bezetting gebruikt als Joodse school. Deze plaquette is ter herinnering aan de leerlingen en leraren, die in de tweede Wereldoorlog door de Duitse bezetter werden weggevoerd en niet meer terug keerden.

De Vondelschool bestaat inmiddels niet meer en het oude schoolgebouw huisvest nu o.a. een naschoolse opvang, een fotostudio en een Islamitische gebedsruimte. Nadat bekend werd dat de plaquette voor reparatie was meegenomen, is het bericht direct van internet verdwenen.