De mogelijkheden van RVS

Bij Gravure’85 maken we plaatjes, borden, panelen en awards van veel verschillende materialen. RVS is een mooi materiaal dat geschikt is voor zware industriële toepassingen, en ook voor een bedrijfsnaambord of een bijzonder gedenkbord. Op deze pagina een overzicht van de soorten RVS en de technieken waarmee RVS bewerkt kan worden.

 

Om te voorkomen dat een bord gaat roesten, leveren wij standaard RVS 316. Dit is een hoge kwaliteit RVS die bestand is tegen zoutcorrosie. In de industrie wordt dit vaak aangeduid als AISI 316 (EN 1.4401). Alle RVS platen snijden we met de laser, zodat de platen altijd mooi vlak en zeer nauwkeurig qua maatvoering zijn.

Soorten RVS

Niet geborsteld RVS

Dit RVS wordt vaak in de industrie gebruikt. Het is iets lichter van kleur dan geborsteld RVS. Ook is het iets goedkoper.

Geborsteld RVS

Geborsteld RVS is de meest gebruikte vorm. De borsteling is op de plaat te zien en geeft de uitstraling mat, strak en modern. Dit effect door het RVS te schuren, in dit geval met korrel 320.

Gepolijst RVS

Gepolijst RVS wordt heel glanzend, zodat je het als spiegel zou kunnen gebruiken. De mate van het polijsten wordt vaak aangegeven met de term Mirror, gevolgd door een getal. Hoe hoger het getal, hoe glanzender het oppervlak, en ook hoe duurder.

Technieken om RVS te bewerken

RVS Graveren en inlakken

Met een frees wordt het oppervlakte van het RVS weggehaald, waardoor er verdiepte groeven ontstaan. De gegraveerde lijnen worden gevuld met verf in een kleur naar keuze. Daardoor ontstaat contrast met het RVS. Deze RVS borden zijn geschikt voor zowel binnen als buiten.

RVS Graveren en niet inlakken

link="https://www.gravure85.nl/blog/wel-of-niet-inlakken-wat-zijn-freesbanen-gravure85-graveer-en-laser-techniek/"]

Als je kiest voor RVS graveren met de frees zonder inlakken, dan heeft de gravure de kleur van het RVS. Het contrast van de tekst of afbeelding met het materiaal van de plaat is daardoor minder groot. Je blijft dan wel altijd freesbanen zien. In deze Blog is meer te lezen over wel of niet inlakken.

RVS in een vorm snijden of Frezen

Uit RVS platen kan bijna iedere vorm worden gesneden, bijvoorbeeld een auto, machine of dier. We kunnen ook losse letters maken om als naambord op een muur te monteren.

RVS fiber laser graveren

De geconcentreerde laserstraal verkleurt het oppervlak van het RVS, waardoor een onuitwisbare afbeelding ontstaat. Een lasergravure is bestand tegen extreme omstandigheden, zoals dagelijks steriliseren of afspuiten met hoge druk, en ook tegen het zoute zeewater.Met de laser gegraveerde borden kunnen heel snel geleverd worden.

RVS etsen

Bij etsen worden RVS platen met een zuur behandeld, waardoor het oppervlakte op de gewenste plekken oplost en teksten en afbeeldingen ontstaan. Daarna worden die met verf ingekleurd. Etsen is geschikt voor zwaar industrieel gebruik en heeft een levertijd van enkele weken.

Wat is er allemaal mogelijk met RVS?

Algemene kenmerken

Materiaal

Wij leveren standaard RVS 316. In de industrie vaak aangeduid als AISI 316 (EN 1.4401) dit type RVS bevat 16% chroom en 10% nikkel en 2% molybdeen. RVS 316 is meer corrosiebestendig dan het veel gebruikte RVS 304

Andere soorten RVS zijn in overleg leverbaar

Kleur materiaal
Lichtgrijs.

Mat of spiegelend

Formaat
In bijna elk formaat te leveren en te graveren

Dikte
0.5 mm, 1 mm, 1.5 mm, 2 mm, 3 mm, 4 mm, 5 mm
Andere diktes op aanvraag

Afwerking
Lasersnijden in iedere gewenste vorm

Montage

Zichtbare montage: Montagegaten met schroeven en eventueel een afdekdopje
Onzichtbare montageIndustriële dubbelzijdige tape, Blinde bevestiging