Zoek

RVS dat wat te verduren krijgt – graveren met de laser of frees?

Wanneer graveer je RVS met de laser en wanneer met de frees? Die vraag krijgen we vaak. Ons antwoord is: dat hangt af van het soort plaatje of bord dat je wilt hebben. Wil je alleen een mooi uiterlijk? Of moet de gravure juist lang goed blijven onder zware omstandigheden?

 

 

Gaat het vooral om mooi?

Kies dan gewoon wat je het mooist vindt, zo simpel is het.

Wil je meer achtergrondinformatie over de uitstraling van de verschillende soorten gegraveerde borden? Lees dan ons blog over de uitstraling van RVS.

Nu verder met de andere categorie:

Graveerwerk dat wat te verduren krijgt.

Denk bijvoorbeeld aan plaatjes en borden in de industrie, op schepen of boorplatforms, of in een omgeving met veel vuil of verf. In die gevallen is het wel belangrijk om rekening te houden met de techniek. De laser en de frees verschillen in oppervlaktebehandeling van het materiaal, en dat heeft gevolgen voor het gebruik.

Frees en laser zijn verschillende graveertechnieken.

Bij graveren met de frees, de traditionele graveermethode, wordt een stukje van de bovenlaag verwijderd. Er komen groeven in het metaal en daardoor ontstaat een diepte-effect. We kunnen de groeven zo laten, of we kunnen (een deel van) de gravure inkleuren met speciale lak.

Bij graveren met de laser krijgt het metaaloppervlak zelf een blijvende verkleuring, maar het blijft wel glad. Van de verschillende laserbewerkingen geeft de fiber laser de meest permanente verkleuring.

 

Wat betekent dat voor het gebruik onder zware omstandigheden?

Worden de plaatjes of borden dagelijks met hogedruk afgespoten of chemisch gereinigd, dan is graveren met de frees of de laser allebei mogelijk. RVS is een duurzaam materiaal, en zowel de gefreesde groeves als de verkleuringen van de lasergravures blijven behouden bij intensieve reiniging.

Een ding is onmogelijk, en dat is inlakken van gefreesde gravures. Zelfs de speciale graveerverf die we gebruiken is namelijk niet bestand tegen dergelijke extreme omstandigheden.

Kan er in jouw bedrijf een dikke laag vuil of verf op het gegraveerde bord komen? Dan adviseren we frees graveren zonder inlakken. De verdiept liggende teksten en afbeeldingen blijven zelfs op vieze oppervlakken goed zichtbaar, terwijl je de lasergravures niet meer terugziet als ze onder het vuil zitten.

Is hygiëne heel belangrijk?

In de farmaceutische en voedingsmiddelenindustrie gelden strenge hygiënische eisen. Daar adviseren we fiberlaser gravures op RVS. Dan blijft het oppervlak glad, en daardoor kunnen er geen resten achterblijven in groeves.

Fiberlaser gravures voldoen ook aan de strenge HACCP- normen. Een extra voordeel is dat RVS plaatjes en bordjes met lasergravures zelfs bestand zijn tegen dagelijks reinigen in de autoclaaf.

Meer weten?

Heb je nog vragen over het graveren van RVS plaatjes of borden die tegen een stootje moeten kunnen? Neem dan vrijblijvend contact op met ons op.

 

Bewaren

Blije klanten
Timothy De M.
1670851327
De verschillende opdrachten werden steeds met zorg voor detail, professioneel advies en oog voor afwerking tijdig afgeleverd. Ik ben en blijf een tevreden klant. “Topjob” Gravure85 team!
Fiona
1687337960
Bij Gravure85 kun je nog eens een opdracht uitzetten, wat een fijne organisatie! De medewerkers nemen de tijd voor je en er wordt goed meegedacht over de specifieke wensen zonder het beoogde resultaat uit het oog te verliezen. Tijdens het proces word je meegenomen in de voortgang, zodat eventuele aanpassingen nog kunnen worden gemaakt, heel fijn! Ik ben zeer tevreden!
guus H.
1702561695
van ontwerp tot definitief product.overweldigend geweldig.Veel bedrijven kunnen van deze service en afgeleverde kwaliteit leren !!!
js_loader
De laatste blogs
Kunststof plaatjes om zelf te graveren

Plaatjes op maat om zelf te graveren

Graveert jouw bedrijf plaatjes, maar hebben jullie geen machine die groot en sterk genoeg is om die plaatjes uit te snijden? Overweeg dan een voorraad van plaatjes in veel gebruikte maten. Zo kun je sneller leveren aan je klanten.

Lees meer >